Nieuws & pers

Terug naar overzicht

24.10.2019

NIEUW Lezing Conflicten in Haspengouw en de reflectie hiervan in onze bodem

“Al wie een mooie vrouw heeft, een kasteel op de grens of een wijngaard langs de weg, is altijd in oorlog”, zegt een Spaans spreekwoord. Conflicten zijn jammer genoeg van alle tijden. Dankzij de Rudi Vranckx’en van deze wereld worden de conflicten van vandaag meer tastbaar gemaakt, zowel in woord als in beeld. Voor de conflicten van lang vervlogen tijden hebben we de geschiedschrijvers, historici of… de archeologen. De archeologische component van conflicten is lang stiefmoederlijk behandeld: er waren immers, zo dacht men, voldoende bronnen voorhanden om het conflict en het verloop ervan te reconstrueren. De laatste decennia gaat er meer aandacht uit naar het archeologische verhaal achter de conflicten, met soms verrassende resultaten.

De lezing door Tim Vanderbeken, archeoloog en coördinator bij de IOED Oost-Haspengouw & Voeren, geeft een overzicht van de verschillende conflicten in Haspengouw en de eventuele vertaling ervan in het bodemarchief.

(Vooral Zuid-)Limburg is het strijdtoneel geweest van veel conflicten. Maar waarom? Had de neutraliteitspolitiek ermee te maken? Of had het te maken met de gunstige ligging? Of speelden er nog andere factoren?

De allereerste sporen van conflict in Haspengouw zien we op het plateau van Caestert. Sommigen beweren zelfs dat Caesar in hoogsteigen persoon in Kanne is geweest. Maar is dit wel zo? En hoe valt dat dan te bewijzen? En wat met Ambiorix? Heeft hij werkelijk twee legioenen een zware nederlaag toegebracht? En gebeurde dat in Haspengouw?

De nabijheid van Maastricht bracht ook veel kommer en kwel naar Haspengouw. Maastricht werd een tiental keer belegerd en ook daarvan zien we sporen tot in Haspengouw: kampementen, forten en uitkijkposten, maar ook de (massa)graven.

In de moderne tijden komen de moderne oorlogen: WOI en WOII. We gaan er dus op vooruit: we nummeren tegenwoordig onze conflicten. Zijn hier kleine verhalen uit de grond te puren? De vraag stellen is ze beantwoorden… en passant geeft de lezing ook een inkijk in de dagelijkse praktijk van de archeologie.

PRAKTISCH

Wanneer? Donderdag 14 november om 19u

Waar? De Brug van Vroenhoven, Maastrichtersteenweg 212, 3770 Riemst.

Prijs? 5 euro

Inschrijven kan aan het onthaal van De Brug, per e-mail naar lidette.stevens@vlaamsewaterweg.be of telefonisch van dinsdag tot vrijdag op 012 67 15 32